Evde Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Filtre kahveyi pandemi öncesi ve pandemi sonrası olmak üzere bizce ikiye ayırmak lazım. Çünkü hayatımızı tamamen değiştiren pandemi ile birlikte filtre kahvelerimizi artık evlerimizde yapmaya başladık. Kahveden vazgeçemeyenler için evde filtre kahve demlemenin farklı yöntemlerini bir araya getirdik.
Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Kahve makineleriyle yapabileceğiniz gibi manuel de yapıp farklı aromalar yakalayabilirsiniz. Ayrıca filtre kahvenizi ekipmanlarınızla hazırlarken kendinizi bir kahve gurusu gibi de hissedebilirsiniz…
Filtre Kahve Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Evinizde yapacağınız filtre kahve için tabii ki en önemli önceliklerden biri, çekirdeğinizin taze olması ve iyi kavrulmuş kahve olmasıdır. Kahvelerinizi evde öğütmeniz aromasının daha iyi olmasını sağlayabilir. Bunu da bir not olarak belirtmek isteriz. Eğer evde bir kahve öğütücüsüne sahip değilseniz, kahvecinizden kahve çekirdeklerinizi taze öğütmesini isteyebilirsiniz.
Filtre Kahve Demleme Yöntemleri
Tabii konu kahve olunca herkesin beğendiği aroma farklılaşabilir. Kahvenin aromasını belirleyen şey ise kahvenin menşei ve demleme yöntemidir. Farklı demleme yöntemleri ile demlenen aynı orandaki kahveler bile farklı aromalara sahip olur. Gelin birlikte farklı demleme yöntemlerine bakalım. Filtre kahve demleme yöntemleri de kendi içerisinde farklılıklar gösterir. Yalnızca bir demleme yöntemi değil, zaman içerisinde ortaya çıkmış pekçok demleme yöntemi mevcuttur.
Japon Hario V60 Demleme Yöntemi
Bir filtre kahve demleme yöntemi olan V60 ismini 60°’lik açıyla yerleştirilen şeklinden alır. V şeklinde olan ve 60° açılara sahip olan filtre kağıdı kendi içerisinde hava akışına izin verir. V60 yöntemi ile kahve demlemek için gerekli olanlar; V60 ekipmanı, filtre kağıdı, sıcak su ve taze kahve çekirdekleridir. Öncelikle filtre kağıdını haznenin ağız kısmına yerleştirin, ardından sıcak su dökerek kağıdın her tarafını ısıtın, böylece kağıdın kokusunun gittiğini anlayabileceksiniz. Kullandığınız suyu dökün. 92-95° derecelerdeki 250 g suya, yaklaşık 17 g kahve kullanın. Kahve ile suyun buluşmasını doğrudan değil, suyu dökerken yapacağınız dairesel hareketlerle sağlayın. Bu işlemi uygularken sosyal medya postlarımızda da bahsettiğimiz blooming (çiçeklenme) sürecini de sağlayın. Su dökme işlemini aralıklarla uygulayın. Bu yöntem ile kahvenizde aromatik tatları keşfedebileceksiniz.
Chemex ile Filtre Kahve Yapımı
Evde kahve demlemek isteyenlerin tercih edebileceği bir diğer demleme yöntemi ise “chemex”tir. Ortasından basık, alt ve üst tarafından şişkin bir cam şeklinde olan, kum saatini anımsatan bir görüntüsü vardır. Bu yöntemle kahve demlemek için öncelikle bir chemex’inizin olması lazım. Şişkin ve açık olan üst haznesine filtre kağıdı yerleştirip su ve kahve eklenir. Kahvenin aromaları ve notaları çok açık şekilde algılanır. Chemex’in kendine has şekli ve yapısı sayesinde koku transferinin daha yoğun olması kahveye lezzet katan bir diğer husustur. Alman
Dr. Peter Schlumbohm tarafından keşfedilen bu yöntemin ortaya çıkış tarihi 1940’lara dayanmaktadır. Chemex ile yalnızca bir bardak değil, birden fazla bardak ve kişi için kahve demleyebilir ya da kalan kahveyi soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Islatarak kokusunu alacağınız filtrenin içerisine 50 g kahve ekleyip ardından 100 ml su ilave edip bir süre bekleyin, 30 saniyelik bir süre sonunda 600 ml suyu da dairesel şekillerde dökün. Yaklaşık 4 dakika sonra kahveniz hazır olmuş olacak.
French Press yöntemi ne zaman bulundu? French Press ile kahve nasıl yapılır?
Evde kahve demleyebileceğimiz ve birçoğumuzun da aşina olduğu en tanıdık yöntemlerden biri de french press’tir. Bu yöntem 1930’lu yıllarda ortaya çıkmış ve dünyaya hızla yayılmış kahve demlemenin en kolay metotlarından biri olarak hayatımızdaki yerini almıştır. Bu yöntemde kahveler sıcak suda beklerken yağlarını ve aromalarını ortaya çıkarırlar. Yüksek aroma elde etme, lezzetli ve oldukça etkileyici bir kahve deneyimi kahve severlerle buluşuyor. French press ile kahve yaparken öncelikle yine hazneyi ıslatın ve yaklaşık 1 dakika civarı bekleyin. Böylece kahve aromasını ve kokusunu dış etkenlerden korursunuz. Ardından 100 ml su için 10 g kahve ekleyin, ekleyeceğiniz su kahve tanelerini geçsin ve siz de tam bu noktada yaklaşık 30 saniye kadar bekleyin. Çiçeklenme işleminin ve patlayan baloncukların ardından her 10 g kahve için 100 ml su ekleyin. Tabii burada kahvenizi nasıl içmek istediğiniz biraz da size bağlı. Daha yumuşak ya da daha sert kahve içme isteğinize göre kahve miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Frenc press mekanizmasını yerleştirmeden önce tahta bir kaşıkla karıştırmayı unutmayın. Yaklaşık 4 dakika sonra kahveniz hazır hale gelecektir.
Filtre Torbaları ile Filtre Kahve Yapımı
En hızlı, en kolay, en basit filtre kahve yöntemlerinden biri de kahve torbaları ile kahve yapma yöntemidir. Bu yöntem ile herhangi bir kahve demleme ekipmanına sahip olmanız gerekmez. Gerekli olan tek şey bir adet ip ve kahve filtresidir. Filtrenin tam ortasına kahvelerinizi yerleştirin ve topak bir hal alacak şekilde filtreyi kapatıp ip ile bağlayın. Bardağın içine koyun ve üzerine kaynattığınız ve biraz beklettiğiniz suyu ilave edin. Kahveniz ortalama 4 dakika içerisinde içilebilir olacaktır.
Kahvelerinizi hangi yöntemle demlerseniz demleyin ilk öncelikle önemli olan şeyin doğru işlemlerden geçerek size ulaştırılmış ve taze öğütülmüş kahve çekirdekleri olduğunu unutmayın. Demleme yöntemleriyle de kahve lezzetini bir adım öne taşıyın. Kahveborsam.com, sıcak hava teknolojisi ile kavurarak çekirdeklerdeki yanık tadın önüne geçtiği kahve çekirdeklerini en doğru şekilde işleyen çiftliklerden direkt olarak ve avantajlı toptan kahve fiyatları ile sizlere sunar.